Small ALS Logo
English

+46 852 775 200
info.ta@alsglobal.com
Small ALS Logo
English

+46 852 775 200
info.ta@alsglobal.com

Asbestanalys

ALS erbjuder ackrediterad analys av asbest i damm- och materialprov med Svepelektronmikroskop (SEM). Asbestanalys sker genom identifiering av asbestfibrernas karakteristiska utseende.

Beställning och betalning sker online, ALS skickar sedan allt du behöver till provtagningen samt för att returnera prov för analys av asbest.

ALS laboratorium är ackrediterat av Swedac för asbestanalys. Ackrediteringen fungerar som en kvalitetsstämpel på de analysresultat som levereras till kund.

Provtagning

Ta ett prov av det material du misstänker kan innehålla asbest (plastmatta 3*3 cm, fog/fix 3-5 cm, löst material, ungefär en matsked). Lägg provet i den ena provpåsen och märk provet med provplats, använd den andra påsen som ytterpåse. Lägg provet/proverna i returkuvertet och posta detta till ALS. Läs mer om provtagning av materialprov här.

OBS! Asbest är hälsofarligt vid inandning. ALS rekommenderar därför användning av munskydd vid provtagning. Efter avslutad provtagning rekommenderas att täcka ytan som provagits samt städa rummet ordentligt. Om inte handskar använts är det även lämpligt att tvätta händerna.

Om asbest

Asbest förbjöds i lag år 1976. Dock kan hus byggda fram till 1988 ha asbest i bland annat isolering, packningar, ventilationsrör och pannor. Även eternitplattor innehåller asbest liksom kakelfog/fix och asfaltslim m.m.

Asbest är ofarligt när det sitter inkapslat i ex. kakelfix, kakelfog eller rörisolering. Det är först när material innehållande asbest börjar bearbetas vid ex rivningar eller renoveringar som fibrer kan frigöras och bilda ett damm som vid inandning kommer in i kroppens luftvägar. 

BESTÄLL ASBESTANALYS

 

Tre enkla steg :

1

Välj analys

Välj och beställ önskad analys av dina prov

2

Provtagning och retur till laboratoriet

Ta prov enligt anvisning som vi skickade till dig och returnera proven.

3

Vi analyserar och rapporterar

ALS analyserar proverna och skickar en analysrapport.